Книгите за самопомощ не ми помагат!

Книгите за самопомощ не ми помагат!

В началото ще споменем някои от причините, поради които книгите за самопомощ/усъвършенстване не ни помагат. 

Много от нас вярват, че в тези книги ще открият причината за своето нещастие и съответно „рецептата“, която дава точното предписание на лечението. С един бърз прочит ще открият вярното решение и нещата ще се „поправят“ от само себе си или ще се сдобием с някаква свръх сила и ще можем с едно действие да променим живота си. Вярваме, че щом са написани и съответно четени от милиони хора, споделили своя опит и прозрение, същото е валидно и за нас, за нашият живот. Основата, застъпена в тях е, че следва/трябва да се променим и ще постигнем всичко, за което мечтаем, проблемите ни ще бъдат решени. Четем как да действаме, как да мислим по различен и нов начин, как да коригираме разбитите неща в живота ни и като „Феникс“ от пепелта да се възродим и продължим напред. 

Голяма част от тези книги започват с твърдението, че трябва да се промените, за да приемете себе си. Но всъщност за да го направим преди това трябва да се научим да се приемаме. Да се приемем такива каквито сме, със всичките свои плюсове и минуси, добри и не толкова добри страни, със своите качества и недостатъци. Всъщност това означава да се обикнем, дори и когато не се харесваме и не сме доволни от себе си. Приемайки себе си днес, тук и сега това е началото на промяната за нас.

Повечето книги за самопомощ/усъвършенстване дават отговори под някаква форма и са много ценни. Но те са само един от инструментите, който може да използвате. Защото те не са били на Вашето място, не са преживели, това, което Вие сте преживели. Не могат да усетят точно това, от което Вие имате нужда. Не могат да усетят болката, тъгата, любовта и добротата, които има вътре във Вас. Могат да Ви покажат някаква част от нещата, но не и пътят. Могат да бъдат инструмента, но не и музикантът, който свири на него. Защото Вие трябва да създадете своята среда, в която ще настъпи промяна, трябва да подготвите почвата, върху която ще посеете новите семена за себе си. Да се чувствате подкрепени в своя път. Защото основната работа ще я извършите самите Вие със своите две ръце, сърце и душа.
Затова Ви е нужна здрава и сигурна среда, в която да проявите своите способности, потребности и да получите професионална подкрепа по пътя си!

Петя Георгиева

Споделете:
error

Вашият коментар