Социалните мрежи

Социалните мрежи

     Спрете за няколко минути своя поглед върху моята статия. Тя е също вид социална мрежа. Сега искам да Ви накарам да се замислите върху времето, което прекарвате във всички видове социални мрежи. За будните 16ч.колко от часовете Ви са в интернет, фейсбук, Инстаграм, сайтове за запознанства и други подобни онлайн приложения…. Пресметнете го. Повече ли е от реалното време с Вашите близки, приятели, познати, непознати? Историята Ви във фейсбук, споделяния, снимки, лайкове – повече ли е от реалното запълнено време с Вашите близки, приятели, познати, непознати? Разговорите по телефон, чатове във Вайбър и Месинджър, повече ли е от реално изговорените думи с Вашите близки, приятели, познати, непознати???

     Постепенно животът се измества към социалните мрежи. Модернизацията на технологиите, спестяващи времето ни всъщност пестят време в реалният ни живот, за сметка на увеличаващият се в интернет . Но във виртуалния свят всеки може да бъде това, което иска – красив/а, успеш/ен/на, ум/ен/на, щастлив/а, публикуваш страхотни снимки, броят на приятелите е поне трицифрен. Следиш лайковете, които ще събереш с новата перфектна снимка на твоят живот. Надничаш в други стотици животи и съдби. Всичко е толкова добре изглеждащо. Почти перфектно. И ти си част от тази перфектност. Тагваш се от кафе, бар, ресторант, море, екскурзия, чужбина. Всичко става лесно и бързо.

     Някога нямаше мобилни телефони, интернет, комуникацията между двама души се осъществяваше в реалността, помните ли писмата, които сте писали, телеграми, картички…. разговорите по домашния телефон, който всеки миг можеше да прекъсне поради претоварване на линиите. В днешно време, това, което изживявате за шест месеца, в миналото е отнемало няколко години – запознанство, първа среща, уговаряне за следващата, чакане на някой ъгъл, трепетите, разходките в парка, пътуване с влак, автобус, запознаване с приятели, групови събирания, опознаване, споделяне. Сега всичко това се случва за месеци. Наричам това „бърз живот“. Изживяването толкова “набързо“, да се граби с пълни шепи, Ви оставя с усещането за липса, неудовлетвореност, празнота. Задоволената моментна потребност иска отново своята доза. Започвате отново, минават още няколко месеца и историята се повтаря…..ефектът на пеперудата. Ставате все по-нетърпеливи и нещастни. Нещата отново не се получават, но със следващия/следващата ще намерите това, което търсите.

     Да се свържеш с някого в социалната мрежа е много по-лесно, защото не е необходимо първоначално да влагаш цялото си аз, разговорите протичат бързо, липсва онова стинско напрежение, което би било в реалната Ви среща. Хората споделят и мислят, че се чувстват по-близки. Всичко е достъпно, лесно и бързо. Никой не може да види ако сте уморени, болни, апатични, без настроение. Представяте един идеален и вечно развиващ се образ.

     И всъщност това е разбираемо, в днешните динамични отношения продължителните връзки стават трудно постижими. Социалните мрежи бързо те прехвърлят през няколко етапа, за които в реалният живот се изисква много енергия, отговорност, споделяне, емпатия, разбиране и компромиси. Претоварени от работа, ангажименти и задължения човек се губи, губи своят усет за качество от толкова много количество. Най-интимните потребности се задоволяват по лесният и бърз начин, мислейки за физическото, за моментното удоволствие – наслади се на мига. Хората се свързват с телата си, сякаш са някаква отделна част от тях, а духовното остава дълбоко загърбено, защото моментът не е подходящ…

     Сега ще задам няколко кратки въпроса: Какъв е човекът, който виждаш в социалната мрежа? Какво е твоето реално аз в нея? Погледни отново, отстрани, с други очи – всичко, което видя – ти ли си?
     Не мога да искам нищо, но си пожелавам да прекарвате повече време в реалният свят, за да се насладите на всеки истински миг от Вашият живот. Защото го заслужавате именно такива, каквито сте – с всичката болка, съмнение, неувереност. Но след тях идва и любовта в/към/от/за Вас. Бъди такъв/такава, какъвто/каквато си – реал/ен/на, с твоите белези от живота оставени по тялото и душата ти, без излишни преструвки. И когато влезеш отново във виртуалният свят бъди себе си.

 

Петя Георгиева
Психолог, Психотерапевт

тел.0888 888 070 

Споделете:
error

Вашият коментар