Провалът ражда отчаяние, а вдъхновението надежда!

Провалът ражда отчаяние, а вдъхновението надежда!

 

         В момент на трудност и отчаяние, докато четях хаотично несвързани неща из нета, попаднах на интересна метафора за живота, която го представяше така:
„В голямата картина, Вселената е като един гигантски гоблен с цветни тъкани нишки, където всяка нишка представлява човешки живот. Това е пример, за това как вашият живот се преплита, пресича и докосва всички останали животи, докато всяко човешко същество бъде засегнато. И както можете да си представите, всички сме част от гоблена. Точно, както работата в екип, ние всички се преплитаме и си влияем един на друг.
Тъй като във Вселената няма нищо застояло и всичко се движи напред, във вашето същество има нещо, което ви подтиква към желанието или целта ви, това е вдъхновението във вашия живот. Човек започва да осъзнава, че когато работи усилено за нещо, за което не го е грижа, чувства стрес. Но когато работи усилено за нещо, което обича, чувства страст.“

Въпреки, че не успях да установя, кой е автора, неговата представа за света оказа влияние върху начина по който гледах на ситуацията в която се намирах. Тогава за мен се разкри смисъла, на това, да не се отказваш и да не губиш страстта и вдъхновението си, докато просто дишаш. Защото именно страстта и вдъхновението са двете основни нишки, с които вплитаме своето малко, но безценно парченце от Вселенския гоблен.
По пътя към осъществяване на своите желания и мечти, човек среща множество препятствия, разколебаващи го съмнения и винаги поне един „добронамерен“ приятел, който да го убеди, че „нещото“ не си струва усилието. Това понякога убива вдъхновението и страстта постепенно губи своята енергия. В такива моменти, докато вплитаме своето съществуване във Вселенският гоблен ние сме склонни да направим „грешен бод“ и да се отклоним за малко от пътя си. Какво можем да направим?

Дайте си малко време за да се възстановите от последствията!

Грешките, които правим задължително водят след себе си последствия, които ни сриват емоционално. Често си казваме, че това е краят, че не сме достатъчно добри, че това, което искаме е невъзможно и накрая просто се отказваме. В такъв момент е добре да си дадем малко време, в което цялата палитра от емоции да премине през нас за да освободи място на разума и да погледнем обективно на случилото се. Едва тогава, когато емоционалния заряд е разтоварен ще можем да си дадем сметка за това, че неуспехите и провалите са част от пътя ни.
Това изглежда доста трудно начинание в предвид, това, че неуспехът, и трудните времена са неизбежни. Но, нали, така или иначе всички знаем, че не може да има слънце през цялото време. Ще вали дъжд, но щом дъждът свърши своята работа, слънцето ще изгрее отново.

Не изпадайте в отчаяние и не се отказвайте!

Спрете за кратко и се огледайте за резултата от този „грешен бод“. Изследвайте го и се опитайте да откриете скритото послание в тази грешка. Грешните ходове в нашия живот не се случват просто така, те носят послание и смисъл. Ако успеете да го откриете ще можете да оцените временния провал, „грешният бод“, като безценен орнамент в общата картина на живота си!
Грешките са необходимост, точно, както освежаващото присъствие на дъжда преди отново да изгрее слънцето!

Продължавайте да работите!

На всеки от нас пътят е различен и шевицата му носи различни окраски, но има нещо общо и валидно за всички ни. Независимо дали искате да преуспеете в кариерата, да направите научно откритие, да преборите заболяване, да постигнете душевен мир или просто искате да изживеете пълноценно дните си правейки това, което обичате, се изисква усилена работа. Ако искате да видите резултата, трябва да предприемете действия.
Вече сте разбрали, че успеха и провала са двете страни на монетата и не можете да имате едното без другото. Съобразете следващите си действия с това, което сте научили от грешките и провалите си до момента.
Действието е мостът, свързващ вашата реалност и вашите мечти. Без да предприемате действия е невъзможно да достигнете целта си.

Търсете източници на вдъхновение!

Не забравяйте, че вдъхновението е ярък цвят във вашата шевица и всички сме част от гоблена и си влияем взаимно. Търсете примери за хора, които са постигнали успех въпреки трудностите по пътя си. Ще видите, че в повечето случаи към успехът се подхожда с малки и правилни действия. Да, успехът започва с малкото. Повечето хора се заблуждават и мислят, че ако искат да постигнат големи резултати, те трябва да предприемат големи действия. Това не е непременно вярно. Ако изучавате биографиите на великите хора, които са постигнали изключителни резултати в живота си, ще видите, че всички те имат големи мечти, но са започнали с малки стъпки. Оценете малките успехи във вашето начинание и ги използвайте за стимул и вдъхновение за да продължите напред!
Помнете, че Вашите провали и успехи се вплитат в уникална шевица, която може да бъде вдъхновение и стимул за друго малко парче шевица от Вселенския гоблен. Огледайте се и ще видите, че светът е пълен с вдъхновяващи неща, това може да са мисли, хора, места или идеи. Точно това са светлините, които ще ви показват пътя, докато тъчете своята реалност!

Радка Николова