Психосоматика - Лекувай душата за да оздравее тялото!

Психосоматика – Лекувай душата за да оздравее тялото!

 

„Не съществува телесна болест, отделена от душата“,

Сократ

    Психосоматиката е посока в медицинската и психологическата наука, която изучава влиянието на психологическите процеси върху физическите заболявания. С други думи, психосоматиката се разбира като емоционален стрес и психологическа травма, които не намират изход на емоционалната равнина и се превръщат в физическо заболяване или болест.
Терминът „психосоматично разстройство“ се използва главно за означаване на „физическо заболяване, за което се смята, че е причинено или се влошава от ментални, психични фактори“. Терминът се използва и когато умствените фактори причиняват физически симптоми, но където няма физическо заболяване. Например, болка в гърдите може да бъде причинена от стрес и физическо заболяване не може да бъде намерено.

Смята се, че някои физически болести са склонни да се влошават от фактори, като стрес и тревожност. Във всеки един момент психичното състояние може да повлияе на степента на тежест на физическото заболяване. Физическите симптоми, причинени от психични фактори, също се наричат соматизация или соматоформни нарушения. Тези симптоми се дължат на повишена активност на нервните импулси, изпратени от мозъка към различни части на тялото.
Всички сме подложени на стрес през целия си живот. Всяко въздействие върху човек, всяка житейска ситуация или събитие, дори радостно, е стрес.
Всяко заболяване, което има физически симптоми, но като негов произход е налице дълга предистория на психичен дистрес, се определя като психосоматично заболяване. Депресията също може да бъде причина за психосоматично заболяване.
Често срещано погрешно схващане е, че психосоматичното състояние е въображаемо или „всичко е в ума на някого“. Всъщност физическите симптоми на психосоматичните състояния са реални и трябва да се лекуват бързо, както при всяко друго заболяване
Реакцията на стреса е напълно различна за всички. Редица фактори могат да играят роля в психосоматичните разстройства, като личностни черти; генетични или екологични, семейни влияния; биологични фактори; научено поведение и др.
Добре е да се научим да разпознаваме, когато сме под прекомерен стрес. Признаци на стрес са: студени и потни длани, напрегнати мускули, напрежение в стомаха, сърцебиене.
При жените признаците на стрес често включват умора, въпреки че са добре отпочинали, раздразнителност (особено с най-близките до вас), подуване на корема, дори промени в менструалния период.
Признаците и симптомите на стреса при мъжете е по-вероятно да включват болка в гърдите, повишено кръвно налягане и промени в сексуалното желание.
Признаците на стрес при тийнейджър могат лесно да бъдат пропуснати по време на нормалния трепет на юношеството.

Как психичните фактори могат да повлияят на физическото ни здраве?

Широка гама от физически заболявания и състояния могат да бъдат особено податливи на влошаване от психичните фактори. Те включват състояния на кожата като екзема и псориазис; високо кръвно налягане; проблеми със сърцето и др. Психосоматичните нарушения често засягат дихателната и стомашно-чревната система, както и сърдечно-съдовата система.
Психосоматичните разстройства могат да имат лек до тежък ефект върху качеството на живот, от намеса в нормалната способност на човек да функционира до причиняване на сериозни физически или умствени увреждания.
Стресът и депресията могат буквално да бъдат изразени като болка и болест. Когато напрежението и емоциите се трупат и нагнетяват дълго време без да има възможност да бъдат споделени и вентилирани, сякаш се изгражда вътрешно налягане, което най-често се отразява в най-слабото място в тялото ни.
Ако човек е в стресова ситуация за дълго време, в началото той развива тревожно състояние: безпокойство, тревожност. С течение на времето това състояние може да се превърне в депресивно, защитните механизми се изчерпват и в този момент имунитетът намалява. Всички защитни системи на тялото се сриват. Човек става податлив, включително към настинки. Настинката не може да се нарече психосоматична, но поради намаляване на имунитета под въздействието на стрес, човек става по-податлив на вирусни инфекции.
Ако една от вашите телесни системи е отслабена, това е мястото, където най-вероятно ще се развие свързано със стреса заболяване.

Кои са психосоматичните заболявания?

При продължително въздействие на стреса върху тялото започват функционалните нарушения на организма. Човек започва да качва кръвното налягане, появяват се болки в горната част на гърба и шията, от постоянно напрежение на мускулите на горната част на тялото. Все по-често се появява главоболие с променлив интензитет. Може да се появи хипервентилация, поради усещане за липса на въздух, това е съпроводено от усилия за дълбоко вдишване. Може да се появи синдром на раздразненото черво, подут корем, болка и диария.
Често се появяват проблеми с работата на сърдечно-съдовата система, така наречената вегето-съдова дистония, в резултат на тревожно разстройство. Колебанията на нивата на инсулин също се повлияват при стрес – честите нарушения могат да дадат тласък на развитието на диабет.
Клиницистите от миналия век са идентифицирали някои основни психосоматични заболявания, наречени „свещена седемица психосоматози“, това са: бронхиална астма, ревматоиден артрит, захарен диабет, артериална хипертония, пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника, улцерозен колит, невродермит.
Към момента към психоматичните разстройства също се отнасят и следните заболявания: безплодие, главоболие, заболяване на венците, кариес, алкохолизъм, менструални проблеми, сексуални дисфункции и някои други..

Как да лекуваме психосоматични заболявания?

Смята се, че около половината от заболяванията имат психосоматичен характер (15-50%) и те изискват специфичен подход към лечението.
Когато отидем при лекаря, получаваме традиционно лечение, което временно облекчава симптомите, но след края на курса на лечение всичко се връща. Заболяването се превръща в нелечимо с традиционния метод на лечение или остава хронично. В случай на психосоматични заболявания не е достатъчно да се лекуват само физиологичните симптоми, но и да се потърсят психични фактори, които могат да бъдат основата върху, която се развива заболяването на организма. И докато човек не се отърве, например, от повишена тревожност, не се научи да се справя с нейното проявление, тези проблеми ще продължат.
Ето защо, наред с традиционното лечение от специализиран лекар, е необходимо да се консултирате с психотерапевт, невролог, психиатър, който ще помогне да се справите с психологическата причина за заболяването.
Нито една психосоматична болест не може да бъде излекувана без корекция на психологическото състояние на пациента.
Ключът към успеха е да се търси източник на стрес в живота на човека, с който той не се справя, особено когато няма други очевидни физиологични причини за проблема. Като се лекува основния стрес и депресия, е възможно да се излекуват и физическите проблеми. Това не означава, че физическите симптоми, които изпитвате, трябва да се разглеждат само от гледна точка на психичното здраве. Както беше отбелязано, физическите симптоми на психосоматичното заболяване са реални. Болката, която усещате в шията си, не се усеща само в мозъка ви, но химичните каскади, които започват със стрес, могат да доведат до действително възпаление в мускулите на врата.
За да не боледуваме е важно да се стремим към здраве и хармония между тялото и душата, между емоции и мисли!
Стресът сам по себе си не е болест, но може да доведе до появата на такава. Обърнете внимание на това, което най-често Ви напряга в ежедневието и се опитайте да го отстраните. Търсете повече източници на спокойствие и радост, използвайте благотворното влияние на слънчевите лъчи и свежия въздух при разходки на открито. Отървете се от обвиненията към себе си и другите и гледайте на живота повече от светлата страна. Проявете обич към себе си и света, като универсално лекарство срещу всяка болест!

Радка Николова
/психолог-психотерапевт/